Viviann & Hege

med hjertet i Ålen

Kaffekråa as drives av Hege Moan og Viviann Sollie. Begge er oppvokst i Ålen og har en stor kjærlighet til bygda de bor i, og lokalsamfunnet rundt. Veien frem til dagens moderne og velrennomerte Kaffekråa har vært lang, og startet helt tilbake i 1992. Det året skulle Hege og Viviann ha et friår fra skolen. Ålen manglet en kafé, og de to jentene bestemte seg for selge kaffe fra en rosa kaffetrakter i ei lita krå inne i Ålen senter. Slik så Kaffekråa dagens lys, og siden har Kaffekråa eksistert.

Verken kafédrift eller arrangering av selskap var ukjent for Viviann og Hege. Allerede fra barnsben av hadde de bidratt med hjelpende hender inn til Heges besteforeldre, som drev pensjonat og overnatting. Heges bestefar var pølsemaker. Med ham utviklet Heges bestemor, ”ho mor”, mange egne oppskrifter, som Hege i senere tid har videreført. Deriblant Kaffekråas egen Hempøsje og Hemlåggå sylte.

Disse produserte ”mor” i kjelleren på Skjefte, og Hege og Viviann var ivrig med i prosessen.
Etter som årene gikk, tok Viviann og Hege i større og større grad over livsverket til ”mor”. Med en ukuelig arbeidslyst og et sprudlende humør utviklet Kaffekråa seg til å bli et uunnværlig samlingspunkt for Ålens innbyggere. I tillegg ble Kaffekråa et velrennomert navn langt utover egen kommune.

Men så skjedde det som ingen trodde skulle skje. 16.august 2011 kom flommen til Ålen. Hele livsverket til Hege og Viviann fløt rundt i vannmasser, kun et halvt år før de skulle feire Kaffekråas eget 20-års jubileum. Vannet stod 1, 35 m opp på veggene inne i kaféen, og de var nær ved å pakke sammen for godt. Men med sin særegne entusiasme og humør, brettet damene opp armene og så seg om etter nye muligheter.

Kaffekråa skulle gjenoppstå.
Det var det eneste som var sikkert.

Etter 10 måneders midlertidig drift i Ålen skisenter, hadde de driftige damene lagt nye planer. Juni 2012 kunne de igjen åpne Kaffekrå. Denne gang i splitter nye, moderne lokaler i Ålen Torget. Kaffekråa hadde fått børstet støvet av gamle, skjulte skatter, og fremstod i ny, men velkjent drakt! I 2012 tok Viviann og Hege et av mange viktige valg. De meldte Kaffekråa inn i Rørosmat, andelslaget for matprodusenter i Rørostraktene. Med dette ble Kaffekråa ikke lenger bare en kafé, men også en kvalitetssikret produsent av lokalmat.

I dag er Kaffekråa igjen et unikt samlingspunkt i bygda, og forener historie og tradisjoner med urbant kaféliv. ”Mors” tradisjonsrike produkter produseres for salg, og du kan nå ta med deg en bit av Hempøsje eller Hemlåggå Sylte hjem. Med på kjøpet får du smaken av Viviann og Heges respekt for tradisjoner og entusiasme; sprudlende matglede med hjerte i Ålen!